luni, 6 aprilie 2015
Prajitura de Paști
Ingrediente pentru un 1 kg matriță:
500 de grame de făină
100 ml de apă
20 g de drojdie
200 g unt
170 de grame de zahăr
5 galbenusuri de ou
30 ml de lapte
Extract de vanilie 1 lingura
coaja rasa de la 1 lamaie
coaja rasa de la o portocala
1 vârf de cuțit de sare
50 de grame de fructe confiate (opțional)
Ingrediente migdale glazură
2 albușuri de ou
50 g de zahăr granulat
50 de grame de zahăr tos
70 de grame de migdale decojite
Mod preparare:
Primul amestec:
Dizolva drojdia în 100 ml de apă caldă. Adăugați 140/150 grame de făină și începeti sa
amestecati
Se framanta amestecul până devine un aluat moale.
Faceti cu cutitul o cruce pe aluat și se pune într-un recipient în care ați pus apa calda.
Închideți vasul si lasati creasca timp de 30 minute. Aluatul va fi dublat după ce a crescut
în volum și a iesit la suprafața.
În al doilea rând:
Într-un castron mare, se toarnă restul de făină (350 g făină), zahăr, gălbenușuri de ou,
100 de grame de unt moale, un vârf de cuțit de sare, o lingura de esenta de vanilie și coaja
rasă de portocala și lămâie
Începeti sa lucrati aluatul prin a adăuga la fel de mult lapte până ce aluatul este fezabil(care se poate lucra)
(pentru mine e suficient 30 ml).
Se ia primul aluat, se scurge de apă și se adaugă la amestec.
Se transferă aluatul pe o masă de lucru si se framanta până când veți obține un aluat moale,
neted și ușor lipicios apoi se pune într-un castron în cuptor să crească timp de 1 oră
În al treilea rând:
Se ia aluatul și se adaugă 50 de grame de unt,
Framantati puternic timp de 10 minute, apoi puneti iar aluatul în bol în cuptor să se ridice timp de 4 ore
Când a crescut, aluatul sa dublat în volum
In al patrulea rand:
Se ia aluatul și se adaugă ultimele 50 de grame de unt moale si fructe confiate (optional)
Se agită amestecul timp de 15 minute, apoi se pune în matrița.
Se pune prajitura in cuptor si se lasa sa creasca timp de 2-3 ore sau până când vine
aproape de marginea din înălțime.
In al cincilea rand:
Scoateți din cuptor și puneti pe un plan acoperit cu o pânză și apoi porniți
cuptorul la 190 °
Între timp, se prepară glazura se bat albusurile intr-un bol cu zahăr granulat.
Puneti pe aluatul crescut si se presara cu zahar tos si migdale.
Gatiti prajitura în cuptorul preîncălzit timp de 10 minute la 190 ° setati apoi temperatura
cuptorului la 180 și se continua coacerea pentru alte 30 de minute. Scoateți prajitura din
cuptor și lasati sa se raceasca pe un raft de sârmă, dacă este posibil.
serviti prajitura în ziua următoare.
Pofta buna!
Locația:
București, România
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu