Tarot

marți, 31 martie 2015

Prajitura cu foi de zahar ars si crema de gris

 

Ingrediente
Pentru foi
-100 g zahar pentru ars,
-2 oua,
-12 linguri de ulei,
-12 linguri lapte,
-12 linguri de zahar,
-o lingurita bicarbonat de sodiu,
-o esenta vanilie,
-un praf de sare,
-faina cat cuprinde,
Crema
-750 ml lapte,
-7 linguri gris,
-200 g zahar,
-200 g unt (margarina),
-coaja de la o lamaie,
-esenta de vanilie,
in plus
-300 g gem de caise, mere, prune etc.
Preparare
Incepem prin a carameliza zaharul pana capata o culoare aramie, fara sa se arda pentru ca devine amarui.
Se da vasul la o parte de pe foc si se adauga laptele dupa care se lasa sa fiarba la foc mic pana se dizolva bine caramelul.

Dupa ce s-a topit zaharul ars si s-a racorit putin compozitia se adauga restul de zahar, uleiul, ouale, sarea, esenta si se amesteca cu un tel.
Atentie la temperatura sa nu se coaguleze ouale, compozitia trebuie sa fie ca apa pentru paine.
Se adauga cateva linguri de faina si se amesteca bine, apoi bicarbonatul stins cu otet sau zeama de lamaie.
Continuam sa adaugam faina iar cand aluatul devine prea vascos incepem sa framantam cu mana pana obtinem consistenta dorita, adica un aluat care sa poata fi intins in foaie.

Prepararea foilor cu zahar ars cu amestecul caldut de ingrediente va va ajuta sa obtineti un aluat elastic si mult mai usor de manevrat decat cel de la foile de amoniac, de exemplu.
Daca nu va place bicarbonatul puteti folosi praf de copt dar va spun sincer ca acesta confera un plus de aroma foilor.
Din acest aluat se coc patru foi pe dosul tavii de aragaz, fiecare pret de 6-7 min.
Pentru prepararea cremei de gris punem laptele in care am adaugat zaharul la fiert si turnam grisul in ploaie amestecand bine pe fundul vasului.
Cand compozitia s-a legat bine se inchide focul si se adauga aromele si untul taiat cubulete.
Dupa ce crema s-a racit se trece la montarea prajituri cu foi de zahar ars si crema de gris.
Prima foaie se acopera cu un strat uniform de crema si se vine deasupra cu a doaua foaie care se unge la randul ei cu gem acrisor.
Urmeaza a treia foaie pe care vom pune crema de gris si vom incheia operatiunea cu ultima foaie.

Prajitura cu foi de zahar ars si crema de gris se lasa la rece pana a doua zi cand se pudreaza si se taie in cubulete.
Mie mi a placut cel mai mult cea cu gem de prune.
Pofta buna!

Un comentariu:

  1. Cat esti de nesimtita!
    Nici macar nu este ce prezinti tu in reteta.
    Poza imi apartine. Asa faci tu retetele, cu poze furate?

    RăspundețiȘtergere