Tarot

marți, 24 martie 2015

Savarine


savarine
ALUAT:
300 g faina
15 g drojdie
200 ml lapte
70 g zahar(cca 3 linguri)
1 pachet zahar vanilat
2 oua
un praf de sare
coaja de la 1/2 lamaie
50 g unt+ 50 ml ulei
UMPLUTURA:
500 ml frisca lichida
dulceata de capsuni
SIROP:
800 ml apa
500 g zahar
60 ml rom sau 2 lingurite esenta de rom
MOD DE PREPARARE:
Sirpo:
Intr o cratita caramelizam 200 g zahar.Se da focul la minim si se adauga apa si restul de zahar.
Se amesteca si se lasa sa stea pana cand totul se topeste.
Se ia de pe foc si se adauga romul sau esenta de rom daca mananca sau nu copii din savarine.
Se amesteca bine si se pune deoparte.
Aluatul:
Se dizolva drojdia in 2-3 linguri de lapte caldut cu putin zahar ca la maiaua de cozonac.
Intr-un castron separat de cerne faina,se adauga drojdia dospita in centru.
Se framanata incorporand pe rand laptele caldut in care am pus restul de zahar,zaharul vanilat si coaja de lamaie.Se bat ouale cu o fruculita si se amesteca untul topit si uleiul.
Aluatul va fi moale,lipicios,va curge,dar asa trebuie.
Se acopera si se lasa sa creasca intr-un loc caldut pana isi dubleaza volumul.
Cand aluatul a crescut
Se incalzeste cuptorul la 170 grade.
Se ung formele cu ulei si se umplu 2/3 din aluat.
Se mai lasa sa creasca intr-un loc cald 20 min sau pana aluatul atinge partea de sus a formei de savarina.
Se coace apoi cca 35-40 min sau pana trece testul cu scobitoarea.
Cand sunt gata se scot din forme si se scufunda fiecare asa calde in siropul de rom.
Se pun rasturnate pe un suport si continuam sa le insiropam pana cand sunt bine insiropate.
Vor inghiti tot siropul.
Se acopera cu folie de plastic si se pun in frigider cateva ore sau peste noapte.
Cand se scot din frigider se mai unge cu dulceata de capsuni.
O subtiati daca este cazul cu o lingura de sirop.
Se taie un capac de 6-8 mm,in functie de cat de mari sunt savarinele si se umple cu frisca batuta tare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu