Tarot

marți, 24 martie 2015

Ruladă cu mascarpone și cafea


 
Aluat:

3-4 ouă (depinde de mărime, ideea e să aibă, fără coji, cam 200 g), 30 g migdale râșnite, 120 g zahăr, 80 g făină, 20 g amidon alimentar de porumb (sau feculă), 1/2 linguriță ness granulat, 2 linguri apă caldă, 1 vârf de cuțit cafea, măcinată fin.

Umplutura de cafea (hai să-i zicem, totuși, ganache!) 

100 ml smântână, 60 ml cafea preparată, concentrată, 150 g ciocolată fondantă, dată pe răzătoare,

Crema de mascarpone:
 
300 g mascarpone, 100 g smântână pentru frișcă, 4 g gelatină, 2 linguri de lichior (ce aromă aveți la îndemână și credeți că merge) 100 g lapte condensat.

Mod de preparare:
 
Bateți mai întâi ouăle cu zahărul, adăugând cafeaua solubilă dizolvată în apă. Adăugați cafeaua „normală”, făina, migdalele și amestecați delicat. Turnați amestecul în tava căptușită cu pergament și coaceți aluatul timp de 10-12 minute în cuptorul încins în prealabil la 180ºC. Nu-i rău să mai puneți o foaie deasupra, să nu se umfle prea tare și neuniform.
Scoateți pe o foaie de pergament presărată cu zahăr tos, eliminați hărtia pe care s-a copt (plus eventualele arsuri), rulați și lăsați să se răcească.
Pentru crema de ciocolată și cafea, dați în clocot smântâna și cafeaua, turnați compoziția peste ciocolată și amestecați până se topește bine.
Pentru crema albă, înmuiați gelatina în apă rece, scurgeți-i și topiți-o în lichiorul cald. Bateți mascarponele cu laptele concentrat și transformați smântâna în frișcă, adăugând, spre final, și lichiorul gelatinos. Amestecați cele două compoziții și puneți totul la frigider, să să întărească un pic (dar nu prea mult, că urmează o tartinare).
Întindeți o folie de aluminiu alimentar, desfaceți pe ea aluatul răcit, ungeți-l cu crema albă, adăugați și crema de cafea/ciocolată, rulați din nou, cu ajutorul foliei, și strângeți totul bine.
Rulada noastră trebuie să stea la frigider minimum o oră înainte de servire. Înainte de o tăia, presărați-o cu zahăr pudră.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu