Tarot

marți, 24 martie 2015

Tartă cu lămâie și bezea


 Tartă cu lămâie și bezea

 Aluat:

415 grame făină, 140 g unt, 115 g zahăr pudră, 1 ou mare, bătut, 1 lingură de apă.

 Umplutura de lămâie:

sucul și coaja rasă de la 6 lămâi, 50 g amidon alimentar de porumb, 475 ml apă, 280 g zahăr pudră, 6 gălbenușuri,

Bezea:
4 albușuri, 225 g zahăr pudră, 2 lingurițe rase de amidon.

 Mod de preparare:

Să zicem că aluatul îl facem în mixer, așa că puneți dumneavoastră în bol făina și untul. Apăsați pe pulse până când compoziția seamănă cu niște fărâmituri. Adăugați atunci oul, apa și zahărul. Continuați „pulsarea” până obțineți o minge, împingând la loc, la începutul operațiunii, compoziția care s-a suit pe pereții vasului. Înfășurați în folie de plastic alimentar și băgați aluatul în frigider, să stea acolo vreo oră.
Întindeți foaia, puneți-o în formă, acoperiți-o cu o folie de pergament, presărați boabe de fasole (ca să nu se umfle aluatul) și băgați în cuptorul încins la 200ºC timp de 15 minute. Scoateți, eliminați pergamentul și fasolea, băgați înapoi tava în cuptor, 5 minute, să se usuce puțin.
Și, cred că ați ghicit deja, pre-coacerea aluatului se poate face, fără probleme, cu o zi sau chiar cu două înainte de coacerea tartei propriu-zise
Pentru umplutură, amestecați amidonul cu coaja și zeama de lămâie, până obțineți o pastă omogenă. Dați apa în clocot într-o crăticioară, adăugați mixtura și amestecați zdravăn, pe foc moale, până se îngroașă, apoi fierbeți cam 1 minut. Adăugați cu grijă gălbenușurile frecate cu zahăr și bateți bine totul, pe foc, până obțineți o cremă. Lăsați-o să se răcească, apoi turnați-o peste tarta pre-coaptă.
Bateți albușurile spumă tare, adăugați treptat zahărul și continuați mixarea până când compoziția devine groasă și lucioasă. Adăugați atunci amidonul și mai bateți puțin, cât să se omogenizeze.
Întindeți bezeaua peste crema de lămâie și coaceți tarta timp de 30 de minute, sau până când bezeaua se aurește. Se servește, firește, rece.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu